Filmworlds b2

Filmworlds-2

Szövetségesek - Allied (2016) kritika

2016. december 25. - Fortress

Lone Wolf kritika

Robert Zemeckis a 2016 -os év végére egy erős alkotást "tett az asztalra", mégpedig a film bemutatója idején épp 53 éves Brad Pitt és a gyönyörű Marion Cotillard főszereplésével. A Hollywoodban "régi motorosnak" számító, január elsején a 66-ot töltő Zemeckis kapott már Oscart és Golden Globe -ot is (előbbit a Forrest Gump -ért) és világszerte híres rendezőnek számít például a Vissza a jövőbe filmek miatt, vagy a Temetetlen múltért, a Kényszerleszállás, illetve a Kapcsolat vagy a Számkivetett című mozikért. De a romantikus kalandfilmek műfajában is tapasztalt rendező, elég a Smaragd románca című, 1984-ben nagy sikert aratott filmre gondolnunk. Ezúttal szintén kitett magáért, hiszen egy látványos, lendületes, izgalmas és szórakoztató művet alkotott. 

szovetsegesek1.jpg

A Szövetségesek egy kicsit megidézi a Humphrey Bogart - Ingrid Bergman féle, 1942-es Casablancát, majd a történet második felében egy időre a Mr és Mrs Smith is eszünkbe jut. A film színvonalas látványvilágot tár elénk - a háborús Casablanca utcaképeivel, a náci egyenruhákkal, a háborús London hangulatát visszaadó képkockákkal - és érzékletes zenékkel. Mindez Don Burgess operatőr fényképezésének és Alan Silvestri zenéjének köszönhető, akik mindketten szakmájuk legjobbjai közé tartoznak. A sztori pedig közben végig leköt és kicsit el is bűvöl bennünket a főszereplők játékából áradó szenvedély, szerelem, kaland és romantika miatt. Mert bizony nagyon jól csinálják; Cottilard kisasszony és Brad Pitt is. Előbbi nyert már Oscart (2007-ben az Edit Piaf életéről szóló filmben nyújtott alakításáért), utóbbit pedig többször is jelölték az arany szobrocskára. (Számomra egyébként teljesen érthetetlen, hogy Brad Pitt annyi fantasztikus szerepe után miért nem kapta még meg az Oscart.

A történet érdekes, jól irányított, logikai hibáktól mentes, érdeklődést fenntartó. Ugyanakkor ha a kémfilmek "mezőnyében" is megmérjük, akkor bizony nem túl erős az egész és a "thriller jelleg" is meglehetősen halvány. A filmet inkább a dráma, a romantika és a humor "dobja fel" (utóbbi csipetnyi mennyiségben adagolva), és persze a már említett főszereplők játéka. Brad Pitt -en ugyan már látszik, hogy nem mai gyerek, de lényéből ma is árad a sportos elegancia, a fiatalos lendület és a szikár erő. Marion Cottilard pedig gyönyörű, izgalmas és szexi színésznő, ami teljes mértékben ki is derül alakításából.

szovetsegesek2.jpg

A Szövetségeseket kétség kívül lehetett volna fajsúlyosabbra is készíteni, például több feszültséggel, több kiszámíthatatlansággal, több fordulattal és sokkal több realizmussal, de akkor csökkent volna a romantikus drámaiság összhatása. Így viszont kapunk 124 percnyi emészthető kalandot, Brad Pitt látványos vívódásaival, szenvedéseivel, ütős akciókkal (melyekből nem kapunk túl sokat) és lenyűgöző hátterek előtt játszódó képkockákkal. 

Értékelésünk azért 7 pont, mert mind a forgatókönyv, mind a rendezés kihasználatlanul hagyja a történetben rejlő lehetőségeket, ugyanakkor élvezetes formában jeleníti meg a kémek és a háborús hátország világát. (Megjegyezzük: nem igaz, a több helyen megjelenő kritika, miszerint a Szövetségesek motiválatlan karakterekkel elkészített, kliségyűjtemény. Ha van gond a filmmel, akkor az nem ez, hanem a kidolgozatlan tartalom.) Mindezzel együtt egy jó kis mozi, amit minden kalandszeretőnek, romantika és dráma kedvelőnek, illetve Brad Pitt rajongónak ajánlani tudunk!

Értékelésünk: 7 / 10

A Filmtressnél: 8,5 pont

7.jpg

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

A film MAFAB adatlapja itt!

villam.jpg

2016.12.24.(23:58) 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworldsvillam.blog.hu/api/trackback/id/tr4912071521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása