Filmworlds b2

Filmworlds-2

Mad Max - A harag útja (2015)

2016. február 29. - Harmat Árpád Péter

A harag útja összesen hat arany szobrocskát zsebelt be a 2016 -os Oscar-gálán, ami még akkor is meglepő, ha a díjak mindegyikét" másodvonalbeli" kategóriára kapta. (Legjobb látvány, jelmez, vágás, smink, hangkeverés és hangvágás.) Némi magyarázatot ad az Amerikai Filmakadémia furcsa döntésére, hogy ezúttal a döntnökök jelentős engedményt akartak tenni a tömeg-ízlés olcsósága felé, mikor egy felkapott és a fiatalabb korosztályok által körülrajongott filmalkotást is beemeltek a filmipar legmagasabban elismert alkotásainak sorába. Hiba volt.

mad_max_4.jpg

Mert "A harag útja" egy beteg film. A legkevesebb ami még az ausztrál alkotásról elmondható, hogy egy erősen túlértékelt ízléstelenség. Egyébként ugyanaz a George Miller követte el, mint az eredeti, 1979 -es disztopikus akciófilmet Mel Gibson főszereplésével. Bár az eredeti Mad Max  valóban nem rossz munka, a 2015 -ös próbálkozás egészen elképesztő és zagyva igénytelenségbe fulladt. Bár sokan el vannak ájulva a film látványvilágától - és valamiféle művészi szimbolikát magyaráznak a férfi-női szerepek megjelenítéseibe - az igényes ízlésvilágú nézők messze fennakadnak az olyan gusztustalanságokon, mint a terhes nőket rabként tartó és anyatejen élő főgonosz, illetve a foglyok vérét átömlesztő „harcosok” (bandatagok) megléte. (Megjegyezzük: ha ez művészi megjelenítés, akkor a büfögőversenyt is nevezhetővé kellene tenni Cannes -ban.) Ráadásul maga a történet is egy zagyvaság, ami magyarázat nélkül hagyja a film végére mindenkiben felmerülő legfőbb kérdést, mi szerint:

... egy világvége katasztrófa után az emberiség maradéka miért válik sivatagban rohangáló, értelmileg visszamaradott és aberrált alakok halmazává?

Jó kérdés. Mert ezt látjuk 130 percen keresztül. Egy rakás szellemileg leépült, fehérre mázolt és félmeztelen alakot, amint a főhősnek kikiáltott pasast üldözik keresztbe-kasul a sivatagban, miközben a fickó együtt menekül a gusztustalan főnök feleségeivel. A film brit főszereplője Tom Hardy felkapott és valóban jó színész ugyan, sőt erőteljes karakter is, de ebben a filmben csak szerencsétlenkedik. A jobb napokat is megélt és gyönyörű Charlize Theron pedig fiús külsővel, félkarúan és extrémen kifestve „tündököl” a filmben minden létező nőiességétől teljesen megfosztva. (Erre a feladatra egy ötödvonalbeli színésznőcske is teljesen megfelelt volna, kár volt elcsúfítani a világ egyik legszebb színésznőjét.)

Összességében a Mad Max 4 minden szempontból gyenge alkotás, mely sokakat megtévesztett. Semmiképp sem ajánljuk igényes és értelmes nézőknek, kizárólag azoknak, akik számára csak a látvány fontos. A film ugyanis a szem rágógumija. Pénzt, energiát, költségeket és igyekezetet nem kímélve alkottak egy nagy adag semmit, ami ráadásul most az Oscarok oda ítélésével "valaminek" látszik. 

Értékelésünk: 4,5 pont

4_5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworldsvillam.blog.hu/api/trackback/id/tr928429948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása