Filmworlds b2

Filmworlds-2

Egy abszurd és egyedi Tarantino film, a Becstelen Brigantyk

2016. január 06. - Harmat Árpád Péter

Villámvéleményt írni fél oldalban a Becstelen Brigantykról? Nem könnyű feladat. Ez a film ugyanis egy szórakoztató - bár ugyanakkor megosztó - de kétségtelenül egyedi Tarantino mozi, lenyűgöző karakter-megformálásokkal, szenzációs párbeszédekkel, Brad Pitt és Christoph Waltz zseniális játékával. Egy 2009-ben készült, abszurd háborús film, melynek a műfaja valójában meghatározhatatlan. Lehetne háborús dráma, fekete-vígjáték, történelmi kalandfilm … stb, de igazából egyik klisé sem illene rá teljesen. Hogy miért? Mert keveredik benne a helyzet-, és jellem komikum, a vérengzős jelenetek sokszor abszurd  és kegyetlenül nyers beállításaival. Továbbiakban spoileres elemzés!

becstelen_bigantyk.jpg

A Becstelen Brigantykról csak akkor alkotható objektív vélemény, ha két tényezőt figyelembe veszünk. Az egyik, hogy a film végének „történelem-hamisító” jellegét – nevezetesen Adolf Hitlernek és főembereinek (többek közt Göbbelsnek) a filmbéli megölését – nem szabad a történelmi realitások keretrendszerében értékelnünk. Nyilván a valóságban nem ez történt – Hitlert nem ölték meg 1944-ben (sajnos) - de egy művészi jellegű megközelítés szabadsága megengedőbb kereteket adhat egy filmnek, főleg ha a nézőket egy érdekes „játékba” akarja vinni a forgatókönyv író. Egy játékba, amit már biztosan sokan kipróbáltunk és a címe: "... mi lett volna, ha .."

A másik, ami ennél a filmnél lényeges körülmény: ez az alkotás egy olyan (egyre inkább általánossá váló) társadalmi irányultság ellentételezése, mely egyre szélesebb rétegekben teszi elfogadhatóvá a nácizmus alapjait képező gondolkodást. Mondhatni: "anti-náci" filmről van szó, a fasiszták nevetségessé tételének szándékával.  És ezt a célt a filmvilágban - valljuk meg - kevés alkalommal tudták eddig sikeresen és stílusosan megvalósítani. (Ezúttal viszont sikerült. Mégpedig rendesen.) 

becstelen_waltz.jpg

Christoph Waltz, zsidó-vadász SS ezredest alakítva (kinek neve: Hans Landa) egyszerre korrekt és intelligens társalkodó – aki engedélyt kér a rágyújtásra áldozataitól – és szívtelenül kegyetlen, vérengző gyilkos is, aki sok száz (vagy ezer) ember megöléséért felelős. Ellenfelei: a zsidó katonákból álló és Aldo Raine hadnagy (Brad Pitt) vezette Becstelen Brigantyk bátor és hasonlóan szívtelen harcosok, akik a zsidókkal szemben elkövetett szörnyűségek megtorlói. Agyonverik, lelövik és megskalpolják (a félig apacs származású vezetőjük parancsára) a nácikat. A Tarantino által kialakított helyzetek zseniálisak, például a sörözőben összecsapó kémek és németek jelenet, melynek végén Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) kivételével mindenki meghal, maga is egy önálló kis történet egy valódi abszurd dráma. A párbeszédek sehol nem erőltetettek, a poénok természetesek és ez alól egyedül talán csak Hitler erősen túlparodizált megformálása a kivétel (Martin Wuttke szereplésében). A film számtalan tehetséget is felvonultat, így az eddig említetteken kívül nagyot alakít benne Shosanna szerepében Mélanie Laurent és Hicox hadnagyként Michael Fassbender. A Becstelen Brigantyk történetének alapja egyébként valóságos, ugyanis a második világháború alatt tényleg működött a frontok mögött egy zsidókból álló diverzáns egység, mégpedig az angol hadsereg kötelékében a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egysége irányítása alatt (Special Operations Executive - SOE).

becstelen_br2.jpg

Zárásul megjegyezném: a Becstelen Brigantyk egy erősen megosztó alkotás: vagy nagy visszhangot kelt az emberben, vagy merev elzárkózást és nemtetszést okoz bennünk. Mondanom sem kell én az első kategóriába kerültem. Ugyanis akárhogyan is nézzük: zseniális munka, melyről csak a legnagyobb elismerés hangján tudok szólni. Vagy hússzor láttam és még legalább ennyiszer megnézem még. Hogy miért? Egyszerűen csak azért, mert jó! Nagyon jó!

Értékelésünk: 10 / 9,2

9.jpg

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

Házi öröklistánk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworldsvillam.blog.hu/api/trackback/id/tr908247158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aldou Raine 2016.01.07. 08:59:37

A Ponyvaregény és a Django mellett a legjobb Tarantino film, a Becstelen Brigantyk. Szenzációs benne Christoph Waltz. Én itt figyeltem rá fel.

Töksi 2016.01.07. 14:54:59

@Aldou Raine: Érdekes, nálam a Django és a brigantik a két legszarabb filmje, ha Waltz nem játszott volna bennük, teljesen értékelhetetlennek tartanám mindkettőt. Ja nem, az Alkonyattól pirkadatig a legszarabb :-)
A Ponyvaregényt szeretem, de annál jobbnak tartom a Jackie Brown-t.

Aldou Raine 2016.01.07. 15:06:48

@Töksi: A Jackie Brown konkrétan a legszarabb Tarantino mozi. Nem is igazi Tarantino film. Olyan mint a piák világában a vizezett meggysör. Ha arra buksz, akkor te nem ismered az igazi Tarantinoi világot!

Android 2016.01.07. 17:13:51

@Töksi: az alkonyattól pirkadatig nem Tarantino film amúgy csak szerepel benne!

Pervenimus 2016.01.07. 17:21:54

A Becstelen Brigantyk 8,3 pontot kapott az IMDb -n (814 ezer szavazat alapján) Mi a 9,2 pontra is érdemesnek tartjuk!

Fortress 2016.01.07. 19:35:16

Nagyon jók a film párbeszédei, és például az a jelenet, amikor Medve zsidó (vagyis Donowitz őrmester) agyonveri az egyik német katonát nagyon hatásos. Egyedül Hitler alakja túlzás. Az nem tetszett. De amúgy az egész film zseniális!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.01.08. 11:01:59

Azért ez a nácivadászat így 70 évvel később kicsit uncsi és erőltetett.
A filmbe meg néha néha belenéztem.

furious ewok 2016.01.08. 11:02:06

A cikkben elég nagy spoiler van, erre ildomos felhívni az olvasó figyelmét. Amúgy a film az egyik kedvencem.

AlexAston 2016.01.08. 11:02:14

Nem kell komolyan venni a filmet, annak ellenére, hogy remek színészi játékok és karakterek vannak benne.
Viszont egy kiváló film, ha a helyén kezeli az ember. Bár nincs egyetlen kategória, ahová rakni lehetne :)
süti beállítások módosítása