Filmworlds b2

Filmworlds-2

Túlértékelt filmek 2015-ben

2016. január 02. - Filmworlds blog

Mad Max 4 – A harag útja

madmax4.jpgEzen a listán első helyezettünk a Mad Max 4. Az ausztrál filmet ugyanaz a George Miller követte el, mint az eredeti 1979-es disztopikus akciófilmet Mel Gibson főszereplésével (ami valóban nem rossz munka), ám ezúttal egészen elképesztő módon ízléstelenségbe fordult a dolog. Bár sokan el vannak ájulva a film látványvilágától - és valamiféle művészi szimbolikát magyaráznak a férfi-női szerepek megjelenítéseibe - az igényes ízlésvilágú nézők messze fennakadnak az olyan gusztustalanságokon, mint a terhes nőket rabként tartó és anyatejen élő főgonosz, illetve a foglyok vérét átömlesztő „harcosok” (bandatagok) megléte. (Ha ez művészi megjelenítés, akkor a büfögőversenyt is nevezhetővé kellene tenni Cannes -ban.) A brit főszereplő Tom Hardy jó színész ugyan, és egyébként erőteljes karakter, de ebben a filmben csak szerencsétlenkedik. A jobb napokat is megélt és gyönyörű Charlize Theron fiús külsővel, félkarúan és extrémen kifestve „tündököl” a filmben minden létező nőiességétől teljesen megfosztva. Összességében a Mad Max 4 minden szempontból gyenge alkotás, mely sokakat megtévesztett. Semmiképp sem ajánljuk igényes és értelmes nézőknek, kizárólag azoknak, akik számára csak a látvány fontos. A film ugyanis a szem rágógumija. Pénzt, energiát, költségeket és igyekezetet nem kímélve alkottak egy nagy adag semmit! Ráadásul a film végére válasz nélkül marad a legfőbb kérdés is: egy világvége katasztrófa után az emberiség maradéka miért válik sivatagban rohangáló, értelmileg visszamaradott, aberrált alakok halmazává. Értékelésünk: 5 pont

Sicario – A bérgyilkos

sicario.jpgAz embernek egyetlen szó jut az eszébe, ha a Sicarióra gondol: „dögunalom”. Ha volna olyan kategória, hogy „hogyan készítsünk a lehető legunalmasabbra egy amerikai drogharcról szóló filmet” akkor a Sicario ebben a kategóriában biztosan tarolna. A történet szimpla (egy bites), a forgatókönyv egysíkú, a tempó csiga lassú, a rendezés ultragáz és maga a teljes dögunalom. Alighanem elrettentő példaként kell Denis Villeneuve nevét megjegyeznünk, mert rendezőként ő követte el ezt a teljes "langyos vizet". Pedig a szereplők itt is tehetséges emberek és jó karakter-színészek, így Josh Brolin, Emily Blunt (aki még ráadásul csinos is) és Benicio Del Toro is. Mindannyian teljesen oké színészek és azt gondolom, nem ők tehetnek az egészről. Persze az USA –ban jól fogadták a filmet, aminek oka alighanem az lehet, hogy ott mindenkit érdekel a drogharc, hiszen saját bőrükre megy a dolog. A CIA és FBI világa (működése) pedig titokzatos és érdekes "tiltott terület", amit talán kicsit megismerhet az ember egy ilyen filmből (vagy legalábbis ezt szeretné hinni). Az IMDb magas pontszámát (7,8) is ez indokolja, hiszen szavazóinak zöme amerikai. Értékelésünk: nem lehet több 5,5 pontnál (és még ezzel is túlértékeltük kicsit a filmet.) 

Jurassic World

jurassic.jpgIszonyú sok pénzt, 150 millió dollárt költöttek erre a puncsra, ami a korábbi Jurassic részekhez képes teljesen fantáziátlanra sikeredett. Mivel már nem tudták tovább fokozni a dínó-őrületet, kitaláltak egy génmanipulált „hibrid dinoszauruszt”, melyet egy élményparkban mutogatnak, a Nublar szigeten. Gyenge alkotás, kreativitás nélkül. A szereplőgárda ugyanakkor itt sem rossz: Bryce Dallas Howard különleges és gyönyörű nő (még ha az egész filmben, ugyanabban a ruhában rohangál is végig) és Chris Pratt is teljesen rendben van (lefogyott a filmre és kicsit gyúrt is rá). Az az igazság, hogy a Jurassic World egy méregdrága giccs, valódi csalódás. (Az IMDb 7,1 -re díjazta.) Azért a vízből kiugró Mosasaurus (óriásvizidínó) látványa hihetetlen és lenyűgöző megjelenítés, elismerjük. Értékelésünk: 6 pont (legfőképp az előbb említett jelenet miatt) :-)

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworldsvillam.blog.hu/api/trackback/id/tr788225676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2016.01.02. 13:28:51

Jó ötlet volt a Filmworlds 2, bár úgy tűnik az Index csak a nagyoknak ad helyet oldalán. Főleg az ő listáik és posztjaik jelennek meg, és alig-alig kap esélyt kisebb filmes blog.

Ami a túlértékelt filmeket illeti: jogosak az észrevételek, főleg a Mad Max 4 esetében. Pedig rengeteg embernek tetszett, ami azt tükrözi, hogy nagyon sokak kizárólag a látvány miatt keresik a filmeket és sz*rnak az ízlés - igényesség "luxusára".

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.01.02. 20:16:54

@Fortress: Mi magunk is kíváncsiak vagyunk arra, hogy a Filmworlds 2 tud e majd működni és lesz e érdeklődői "kapacitás" rá! Persze sok múlik majd azon is, hogy mennyiszer kerül ki a nagy plénumra!?

Transylvanianmixedgrill 2016.01.03. 00:00:53

A STAR WARS VII. Ébredő erő nem egyszerűen 2015, de az utóbbi 30 év legtúlértékeltebb filmje. Külön túlértékelt kategória.

Kelly és a szexi dög 2016.01.03. 00:00:56

Hááát sajnos igazad van...

Fortress 2016.01.03. 00:06:37

Kikerült! Mea culpa ... hogy mást feltételeztem Index! :-)

Aldou Raine 2016.01.03. 00:39:43

Sok olyan film készült 2015-ben, ami valahogy félresiklott. Persze nem sikerülhet minden tökéletesre, de ha száz milliókat ölnek egy-egy ilyen műbe, és az végül gyenge lesz, akkor már kicsit nagyobb a probléma. Jön a fényezés, amivel megpróbálnak jól kijönni az egészből. A Mad Max 4, a Sicario és Jurassic World is valóban afféle "nem jött össze" kategória, ezt az ízléssel megáldott emberek kiszúrták már. De persze a fényezés azért folyik tovább ezerrel és belemagyaráznak minden szart, csak megnézd! Ha egy poszt megírja az igazat, az részemről üdvözítő!

2016.01.03. 01:41:47

jurassic world nem igazán látom hol túlértékelt a hat ponthoz képest, elég sok negatív kritikát kapott, bizonyos körökben az év egyik legrosszabb filmjének tartják

"Ha ez művészi megjelenítés, akkor a büfögőversenyt is nevezhetővé kellene tenni Cannes -ban.)
a rendezés ultragáz .... Alighanem elrettentő példaként kell Denis Villeneuve nevét megjegyeznünk
a Jurassic World egy méregdrága giccs"

jaj.
és ezt úgy mondom, hogy egyik filmet sem tartom jónak...

Fortress 2016.01.03. 01:45:55

@WiteNoir: A Jurassic World a Magyar Film Adatbázison 80 pontot (vagy %-ot), az IMDb-n 7.1 pontot kapott! EZ a túlértékelés!

A beidézett szövegrészlettel mi volt a terved???

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.01.03. 10:24:10

Két napja láttam a Sicariot, na ebben a műfajban a Traffic sokkal átgondoltabb. Végig vártam, hogy a csaj végre tökös legyen, ha már a taktikai csapatnál van, de semmi. Sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle, pl. átmennek illegálisan Mexikóba és ott mindenki mindenki ellen fordul, ők is csak az egyik kartellt támogatják, vagy ők maguk, a CIA az egyik kartel....

Egyallampolgar 2016.01.03. 10:24:47

Nem értem a pontozást. A 6 pont az már átlag feletti nem? Az már kihagyható de jó filmet jelent. A JurassicWord megér nálam 3-t. Hiszen technikailag tényleg jó, és szeretem a Jurassic Park klónozós előd könyveket.
Jaj az Mad Max és az "az igényes ízlésvilágú nézők"... a inkább a prűd, multiplex nyaló, üresfejűeknek kicsit megkeseredik a kóla meg a nachos. A Mad Max 4 egy kifordult világot mutat ahol vannak aberráltak igen. Pont annyit ér a film mint az elődei. Azok sem voltak komolyan vehető filmek. De ez legalább kicsit bátrabban nyúlt tabukhoz és ezzel már jobb mint a szolgai másolat SW7 bizony annak kellett volna itt díszelegni a szégyenfalon.

diófa utca 2016.01.03. 10:24:58

Azért a sicario annyira nem volt gáz
elrettentő példaként emliteni egy olyan rendezőt aki pl a zseniális fogságbant is rendezte meg végképp érthetetlen.

Dj Y 2016.01.03. 10:25:15

A Star Wars véleménnyel 100%-ban egyet kell hogy értsek. Borzasztóan túlértékelt a film, mindenki el van tőle ájulva, minden olyan oldal mely véleményt írt róla az egekig magasztalta, annak ellenére, hogy én alig találkoztam az ismerettségi körömben olyan emberrel, akinek tetszett volna.

Látvány: 10/10
Sztori: 10/0

Egy munkatársam jól fogalmazott: "a VII. rész a IV. remake-je"...

...és milyen igaza van! :)

Az igazi Török Szultán 2016.01.03. 10:25:37

Nálam a Sicario az év filmje. Végre egy rendező, aki hosszú, sokszor néma képekkel tud olyan feszültséget teremteni, amit a többiek a másodpercenkénti vágásokkal sem. A történet egyedi és megdöbbentő, napokig emésztettem. Akinek ez dög unalom, az vagy nem értette meg, vagy kevés a beleérző képessége.

röf 2016.01.03. 10:25:44

A film elsősorban üzlet, ezért a celebmédia (pénzért) óriási habot ver minden ilyen film köré.
Majd később ugyanez a média megállapítja, hogy mekkora rakás guanót láttunk.

Joga 2016.01.03. 10:26:40

Ízlések és pofonok. A Mad Max: Fury Road egyetlen problémája az, hogy a film első felének elképesztő iramát és hangulatát a film második fele már némileg visszafogja. Ha külön pontoznám: az első fele 10 (kb leesett állal bámultam a vásznat) / második fele 7. Anno úgy ültem be a filmre, hogy egy trash-road-movie lesz műsoron, így a bejegyzésben kritizált részletek rám nem voltak negatív hatással.
Persze nem vagytok egyedül, más helyen is "overrated garbage" és hasonló jelzőkkel osztják szegény filmet. De nekem a idei év legjobb mozija.

degeco 2016.01.03. 10:26:46

1et értek, 3 gyengusz alkotás

Dr_utcai_arcos 2016.01.03. 11:24:21

A Sicario mint unalmas alkotás?? Biztos ugyan azt a filmet láttuk? Az a film zseniális, az első perctől az utolsóig. (Bár láttam már olyan kretén blogot, ahol úgy kezdődött egy értékelő, hogy hát sajnos az elég szánalmas 7,4 hűen mutatja, hogy mennyire csalódtak a nézők a filmben. WTF??)

szamaritánus 2016.01.03. 11:24:24

a saul fia is ideférne.

Fortress 2016.01.03. 12:08:09

@Dr_utcai_arcos: A 7,4-el erősen túl van értékelve. Pont erről szól a poszt. Feltűnhetett volna :-)

Dr_utcai_arcos 2016.01.03. 12:54:57

@Fortress: Az az értékelő egy teljesen másik filmről szólt, de ne fájjon ;). (Ezt próbálta kifejezni az EGY értékelő, feltűnhetett volna.)

Killary Fucking Clingon 2016.01.03. 12:55:00

Az első három helyen a Star Wars 7 kéne hogy álljon..

2016.01.03. 12:55:14

@Fortress:

6-hoz képest 7.1, nem igazán látom.
ha nekem egy film 6 pontos, olyan 8, még inkább 9-től látom egyértelműen túlértékeltnek. a 7.1 mondjuk a 3-4 hez képest igazán sok

a beidézett szövegrészleteken egészen elképedtem, villeneuve rendezése mint nulla, jw mint giccs, stb.

Fortress 2016.01.03. 13:01:30

@WiteNoir: Villeneuve rendezése miatt dögunalom a Sicario, úgyhogy a "nulla teljesítmény" azt gondolom jogos. De szerintem ezt valahol mélyen már ő is tudja. A "Fogságban" című filmért például nem bántanám. Ott a sztori furcs akiscit, de a rendezés jó. www.filmtett.ro/cikk/3467/denis-villeneuve-prisoners-fogsagban
A Jurassic World pedig egy nagy giccs. Akinek van egy cseppnyi igényessége, az nem vitatja és éppen ezt a szót érzi legtökéletesebbnek erre a filmre!

Creativ3Form 2016.01.03. 14:18:18

@Fortress: Neked is tudnod kéne mélyen, nagyon mélyen, hogy nem értesz hozzá. Nagyon de nagyon nem. De sebaj, dobálózz csak olyan szavakkal, hogy igényesség meg ízlés, hátha lesz valaki elhiszi, hogy érsz is vele valamit. ;-)

Fortress 2016.01.03. 14:21:19

@Creativ3Form: Látod ez a baj veled kreatív barátom. Írtál 20 kritikát a Supernaturalra és ettől szakértőnek hiszed magad. De itt nem a farkunk méregetéséről van szó, hanem az ízlésről. Ahhoz nem kell filmkritikus oklevél (ami amúgy neked sincs) hogy az ember leírja a véleményét az ízlésről (ami lehet, hogy neked szintén nincs) :-))))

egysmás 2016.01.03. 14:40:17

kimaradt az Interstellar

Creativ3Form 2016.01.03. 14:41:25

@Fortress: Óóóó, távol álljon tőlem, hogy én kritikusnak vagy szakértőnek gondoljam magam. Mi sem áll távolabb az igazságtól. Csupán - hozzád hasonlóan - én is leírtam amit gondolok. Totál félreértelmezitek a filmeket, meg nem fogjátok fel, hogy mit is néztek (Sicario pl.) és ezt azzal próbáljátok meg palástolni, hogy az ízlés meg az igényesség szavakkal dobálóztok. Meg egyéb más szakszavakkal, de ez most mellékes. Amivel nincs is gond, mert ahány ember...csak ti úgy próbáljátok meg eladni a saját igazatokat, mintha mindenki más (tehát a túlnyomó többség) hülye volna, amiért tetszett neki. Mert neki átjött, ő felfogta stb. stb.
Ami pedig az uccsó zárójeles részedet illeti...Elrabolva 3...egy "2015 év filmjei" listán...most akkor kinek nincs ízlése? igen, tudom, hogy nem te írtad a listát, de azt megjegyezted, hogy az egyik legjobb lista, amit ebben a kategóriában láttál)

Fortress 2016.01.03. 14:53:50

@Creativ3Form: Csak tudnám, hogy miben különbözöl te? Ja, hogy te a tutit írod, én meg nem? Mert, hogy te is csak a saját véleményed írtad le abban a 20 film "elemzésben" és ezekben te is használtál monopolizáló kifejezéseket, melyek azt sugallták: te látod helyesen a dolgokat. Vagyis én is mondhatom rád: " Totá félreértelmezed a filmeket, meg nem fogod fel, hogy mit is nézel."

Creativ3Form 2016.01.03. 15:01:24

@egysmás: Az 2014-es (mellesleg sztem jó film).

Creativ3Form 2016.01.03. 15:17:00

@Fortress: Az utolsó mondatot azért eléggé sántít. Én ugyan is nem csak leírtam ott, hogy jajjj de tetszett, mert tetszett és jaj de jó, mert jók a színészek meg csinosak, hanem ki is tudtam hosszan fejteni a dolgokat. És itt ezt nem kaptam meg a Sicarionál pl. amiről pont az jött le, amit írtam. Magyarán, hogy a cikkíró csak nézte de nem látta a filmet.
Amúgy a Sicarióról kifejtettem itt a véleményem (csak valamiért nem engedélyezték), amiben a rendező stílusára is kitértem, amit te szaroztál, sőt. Hangsúlyoztad, hogy mivel szar a stílusa, ezért az itt leírt kritikának van igaza...magyarán megint előjött, hogy akinek átjött a film, annak nincs stílusa. :-D
De neked is ugyan azt tudom mondani, amit az egyik itteni cikkírónak, hogy kár vitáznunk, mert sosem fogunk közös nevezőre jutni. A stílusom miatt tőled is elnézést kérek, eltudom ragadtatni magam (komolyan mondtam, nem kötekedés céljából).

Fortress 2016.01.03. 15:22:36

@Creativ3Form: Ugye láttad, hogy mi a blog címe (neve) ott van a "villám" vagyis itt deklaráltan gyorselemzések vannak, rövid-tömör formában. Ki is tették ezt. Itt tehát hosszadalmas kifejtések nincsenek. (nem is cél) Arra ott a Filmworlds blog. Ott hosszabb elemzések készülnek.

A stílusoddal nekem nincs bajom :-) Belefér nálam. Bár én is könnyen elradagtatom magam. :-) Ez még köztünk szerintem "kulturált" vita.

Pervenimus 2016.01.03. 15:25:01

@Creativ3Form: Ezt írod: "... Sicarióról kifejtettem itt a véleményem (csak valamiért nem engedélyezték) ..." Én nem moderáltam ki ilyesmit! Írd meg újra ha akarod. Én bent hagyom. (és most épp én vagyok soron)

Nzoltan 2016.01.03. 15:58:40

A Mad Max lehet hogy egy túlértékelt film, de százas mozi.

Medgar 2016.01.03. 15:58:45

@Joga: A MadMax 4 egyetlen problémája, hogy leforgatták.

Fortress 2016.01.03. 16:00:28

@Medgar: :-) Touché! .. Nálad a pont! :-)))))

LúzerMan 2016.01.03. 16:25:55

A Sicario szerintem is egész jó. A forgatókönyvben valóban vannak hiányosságok, de akkor is elgondolkodtató.
Lehet, hogy azért pontozzák az USA-ban magasabbra, mert ott jobban értik, mint egy kis k-európai, provinciális országban? :-)
A tetszik - nem tetszik kérdés akkor is szubjektív, ha objektív elemek alapján is lehet megállapításokat tenni. Peace.

colonel Tigh 2016.01.03. 17:57:07

Nem értem a SW sokak szerint miért túlértékelt. Legalább annyian köpködik, mint szeretik. Túlhypeolt? Annak 100%ig az. De hogy túlértékelt... mert az imdb-n fasztudja hány pontja van? Két hetes vetítés után? Pfff....

Bafana 2016.01.03. 17:57:13

A Saul fia meglehetősen túlértékelt. Vagy inkább belterjes. Most olvasom, hogy egy ausztrál filmkritikus, Margaret Pomeranz nem is bírta végignézni.

ryswell 2016.01.03. 18:34:44

A mad max nálam hozta azt, amit én egy jó akciófilmtől elvárok, az elejétől a végéig dinamikus volt, a látvány tökéletes volt, a baromi jó metál zene már csak pont volt az i betűn. Nagy monológokat vagy világmegváltó gondolatokat azért csak ne várjunk egy akciófilmtől, szerintem!! Ha már túlértékelt, kkor sajna egy magyar filmet említenék, saul fia. Vajon hány bőrt lehet még lehúzni erről a tragikus történelmi eseményről??

Ádám Sándor 2016.01.03. 19:32:56

A Mad Max4 lényege, hogy hozza az apokaliptikus világot, annak a látványát, hangulatát szürrealisztikus szereplőkkel és sztorival...ez utóbbi nincs túl ragozva, de nem is kell. Ha az eredeti 1979-es film szerinted nem rossz munka, akkor ez sem az.....

Fortress 2016.01.03. 19:44:14

@Ádám Sándor: Azzal nincs önmagában baj, hogy szürreális világot jelenít meg a Mad Max 4, és az is műfaji sajátosság, hogy egy ilyen világ disztópikus. A gond ott kezdődik, hogy izléstelen és gusztustalan az egész. Gyakorlatilag nincs egyetlen normál szereplő sem. Mindenki aberrált, perverz és deviáns. Az egész film beteg. Az 1979-es feldolgozásra ez azért nem igaz.

egysmás 2016.01.03. 19:44:23

@Ádám Sándor: Szürrealisztikus sztori?

Annak a filmnek a sztorija a következő: elindulnak valamerre, aztán meggondolják magukat és inkább visszamennek.

Sztorinak tényleg szürreális.

A '79-es film azért némileg bonyolultabb ennél.

Pervenimus 2016.01.03. 19:49:31

@Fortress: Tetszik, ahogy látod látod a dolgokat! Itt lenne a helyed a Filmworld-2 oldalon :-) Bár ez bonyolult. Mert hogy triumvirátusban hoztuk létre a blogot. És rólad semmit nem tudunk. De amit igen, az tetszik! :-)

Fortress 2016.01.03. 19:51:13

@Pervenimus: Köszönöm! :-) Igyekszik az ember! :-)))))))

Ádám Sándor 2016.01.03. 20:19:57

@Fortress: a mostani MadMax annyival lett deviánsabb, aberráltabb és perverzebb, mint az eredeti, amennyivel a mai társadalom betegebb az 1979-esnél....

Ádám Sándor 2016.01.03. 20:20:06

@egysmás: igazad van, tényleg hiperrealisztikus az, amikor anyatejet visznek gázvárosba olajért cserébe....

Fortress 2016.01.03. 20:26:03

@Ádám Sándor: Ez baromság, te is tudod. Én 1979-ben már 7 éves kiskölök voltam, és állítom: apámék korosztálya sem volt semmi. Akkoriban is voltak beteg dolgok, ma is vannak. De az a csapat, amelyik a Mad Max 4-ben összerakta azt a sok gusztustalanságot, komoly pszichológiai problémával küzd.

egysmás 2016.01.03. 21:17:33

@Fortress: Dehogy küzd komoly problémával.
Csak elolvasott néhány könyvet a Warhammer univerzumból és kidobta belőle a gusztustalan dolgokat.

Ádám Sándor 2016.01.03. 21:17:53

@Fortress: de gustibus non est disputandum.....vagy valami ilyesmi...

Fortress 2016.01.03. 21:19:06

@Ádám Sándor: Az ízlésről nem lehet vitatkozni! Jogos! :-)

Benedek Szénási 2016.01.03. 21:59:44

Végre valaki kimondta, hogy egy unalmas szar a Sicario. Ami sokak szerint "feszült" ebben a filmben, az a valóságban csak túlhúzott és rohadt kiábrándító. 2 órás film, holott 1 óra 20-30 perc alatt teljesen jól befejezhető lenne.
süti beállítások módosítása