Filmworlds b2

Filmworlds-2

Mielőtt megismertelek - Me Before You (2016)

2016. december 21. - Harmat Árpád Péter

Lone Wolf kritika

2016 júniusának nagy filmes meglepetése, Thea Sharrock, brit rendezőnő megható, megrázó, emberi érzések magasságait és mélységeit bemutató gyönyörű drámája, Emilia Clarke és Sam Claflin főszereplésével. A történet az "Életrevalók -at" idézi, de ezúttal egy szerelmi szál is megjelenik és egy valódi drámát láthatunk. 

mielott2.jpg

William Traynor (Sam Claflin) sikeres harmincas fiatal, aki kalandos és irigylésre méltó életet él - eredményes a bankvilágban végzett munkájában, sportol, utazik, szórakozik, nagy baráti körrel múlatja idejét - egészen addig, amíg egy nap el nem gázolja egy motor az utcán. Akkor nagyot fordul vele a világ, élete teljesen átalakul: nyaktól lefelé lebénul ugyanis. Két év után családja egy segítőt fogad fel mellé, az alig huszonéves, szeleburdi Louisa Clarkot (Emilia Clarke). A korábban hat éven keresztül egy kávézóban dolgozó leányzó a családját próbálja támogatni a William mellett végzett munkájával. Eleinte a két fiatal távolságtartó egymással, aztán lassan megtörik a jég. Megismerik, felfedezik egymást és a férfi életkedve is visszatér. Hatással van rá Lou örökké vidám, optimista, lelkes és szimpatikus jelleme, felszabadító viselkedése, pozitív életszemlélete. Kialakul egy barátság, mely gyorsan szerelemmé változik.

A dráma végig "benne van" a történetben, melyet a rendező eredeti mértékletességgel "adagol" számunkra. Még a humor is fel-fel bukkan, így a film hangulata szinte soha nem válik nyomasztóvá. A drámai légkört oldják a könnyed párbeszédek, azok gyakran vicces fordulatai, Emilia Clarke természetes kisugárzása (furcsa öltözködése, őszintesége, nyílt közvetlensége) és a főszereplők közt kezdetektől érezhető furcsa vibrálás. Két eltérő jellemű, hátterű és életfelfogású ember vonzalommá váló kapcsolatát nézhetjük végig egy olyan szituációban, mely próbára teszi mindkettejük lelkierejét. A zsebkendőért viszont mind többször kell nyúlnunk ahogy a film vége közeledik (ez eleinte főleg hölgy nézőknél jellemző, de idővel a zord férfitársaknál is elfacsarodik a szív), mert William pontosan tisztában van helyzetével mégis bátran néz azzal szembe. Bátrabban és felnőttesebb módon, mint bármelyikünk.

mielott3.jpg

Emilia Clarke fantasztikusat alakít, a szerepet mintha rászabták volna. Lénye szinte átvilágítja a filmet. Sam Claflin, a korábban sportos szépfiúkat alakító angol macsó ezúttal valódi színészettel bizonyítja tehetségét. A film vége a legnagyobb dilemma, amiben csak részünk lehet: élet vagy halál. Élet úgy, ahogyan Williamnak a balesetétől fogva osztályrészül jut (ám egy szerelem ígéretével) de az összes létező fizikai korláttal, vagy megszabadulás a fájdalmaktól az emberhez sokszor méltatlan körülményektől és halál. Megható, fájó, elgondolkodtató. Emlékeztet bennünket arra, hogy megbecsüljük az életet, a szerelmet és mindazt amink van, addig amíg csak lehet. Létezhet ennél fontosabb mondanivaló egy filmben?

A "Me Before You" egy intelligens, megható film, mely az életről - halálról, szerelemről és empátiáról szól egyedi karakterekkel kifejezve tanulságait. A film az IMDb -n 7,5 pontot kapott, ám valójában 2016 egyik legszebb filmje. A Filmworlds "meglátta" a történetben a kivételességet és nálunk erős 8,5 pontot kap. Mindenkinek ajánljuk, aki valódi érzéseket szeretne látni egy filmben.

Értékelésünk: 8,5 / 10 8_5uj.jpg

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

villam.jpg

A film MAFAB adatlapja

2016.12.21.(15:47)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworldsvillam.blog.hu/api/trackback/id/tr3312065481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aldou Raine 2016.12.21. 18:12:36

Nekem nagyon tetszett, bár rettenetesen szomorú film! Ugyanakkor tényleg megható, és humor is akad benne.

Arte Peritus 2016.12.22. 10:31:25

Nagyon szép történet, de számomra kétséges a vége! A lány szereti és elfogadja Williamet olyannak, amilyen és sokáig úgy tűnik, hogy életkedvet tud adni számára. Aztán a férfi meghozza döntését: a halált választja. A halált annak dacára, hogy élhetne is egy szép nő oldalán, ... igaz ez az élet soha nem lehetne teljes. Nagy dilemma, hogy ki miként döntene. Én azóta is gyakran gondolkodom ezen.

Kyria 2016.12.22. 17:50:45

Bőgtem, mint a záporeső. Számomra eddig teljesen ismeretlen volt Sam Claflin és döbbenten láttam, milyen szenzációs. Ugyanezt messze nem mondhatom el a lányt alakító színésznőről, akinek nagyon eltúlzottnak láttam az arcjátékát. És igen, először én is fel voltam háborodva a döntésen, de jobban belegondolva és emésztgetve azt kell mondanom, igaza van. Ez nem élet így, kiszolgáltatottan. Hiába a gazdagság.
Aztán rákerestem, miben játszik Claflin még és meg is néztem az "Ahol a szivárvány véget ér" c. filmjét is. Nagyon bájos, romantikus történet és ott a női főszereplőt alakító Lily Collins is jó.
süti beállítások módosítása